
Zupa krem z pieczarek
Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to jak smakuje 🙂
Skladniki:
- 50 dag pieczarek,
- łyżka oleju/oliwy z oliwek,
- pół cebuli
- Jeden duży ziemniak,
- Buljon ( opcjonalne)
- Sól, pieprz,
- Łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego.
Przygotowanie:
Pieczarki umyte i obrane kroimy w ćwiartki, następnie na rozgrzaną patelnie lejemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Podsmażany pieczarki dodając pokrojoną w pióra cebulę .
Kiedy pieczarki będą podsmażone a cebula miękka przekładamy wszystko do garnka. Podlewamy bulionem lub używamy wody (zwykle około szklanki). Dodajemy sól i pieprz do smaku, wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy do czasu kiedy ziemniak będzie miękki. Kiedy już nasza zupa wystygnie przechodzimy do blendowania. Można wówczas dodać dodatkowo sól i pieprz. Ważne jest by blendować zimną zupę, wówczas nie uszkodzimy ostrzy blendera. Na sam koniec przy podaniu dodajemy łyżkę jogurtu.
Miałem okazję ją zjeść i jest mega pyszna! Polecam