Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale za to jak smakuje 🙂

Skladniki:

  1. 50 dag pieczarek,
  2. łyżka oleju/oliwy z oliwek,
  3. pół cebuli
  4. Jeden duży ziemniak,
  5. Buljon ( opcjonalne)
  6. Sól, pieprz,
  7. Łyżka jogurtu naturalnego lub greckiego.

Przygotowanie:

Pieczarki umyte i obrane kroimy w ćwiartki, następnie na rozgrzaną patelnie lejemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Podsmażany pieczarki dodając pokrojoną w pióra cebulę .

Kiedy pieczarki będą podsmażone a cebula miękka przekładamy wszystko do garnka. Podlewamy bulionem lub używamy wody (zwykle około szklanki). Dodajemy sól i pieprz do smaku, wrzucamy pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gotujemy do czasu kiedy ziemniak będzie miękki. Kiedy już nasza zupa wystygnie przechodzimy do blendowania. Można wówczas dodać dodatkowo sól i pieprz. Ważne jest by blendować zimną zupę, wówczas nie uszkodzimy ostrzy blendera. Na sam koniec przy podaniu dodajemy łyżkę jogurtu.