Jesień jest idealnym momentem by w swoim ogrodzie znaleźć inspirację na nowe dania i przetwory. Każdy z nas ma w sobie małego leniuszka, który czasami ujawnia się dlatego postanowiłem zrobić coś co smakuje jak gołąbki ale nie wygląda jak gołąbki. Moim kolejnym pomysłem jest zupa gołąbkowa.

Składniki:

  1. 40 – 50 dag kapusty włoskiej – szybciej się gotuję,
  2. puszka pomidorów pokrojonych,
  3. 40 dag mięsa mielonego,
  4. cebula
  5. 20 dag ryżu
  6. bulion warzywny
  7. oliwa z oliwek, pieprz, sól, przecier pomidorowy, czosnek, majeranek, pieprz, cebula.

Przygotowanie:

Mięso mielone przyprawiam majerankiem, solą pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawione mięso mieszam z oliwą z oliwek, odstawiam do lodówki na 40 minut. W międzyczasie kroję umytą kapustę włoską ze względu na to, że szybciej się gotuję i jest posiada dużo właściwości i składników odżywczych (zawiera beta-karoten, witaminę A, witaminę C, witaminę E, wapnia, który wzmacnia kości oraz potasu zapewniającego siłę oraz prawidłowe funkcjonowanie mięśni. We włoskiej kapuście znajduje się również witamina K, która wpływa na krzepliwość krwi, posiada również dużo żelaza)

Mięso podsmażam do delikatnego zbrązowienia w międzyczasie dodaję pokrojoną w pióra cebulę. Całość podsmażam około 15 minut, następnie przekładam do wysokiego garnka, wrzucając do tego kapustę włoską. Dolewam bulion całość gotuję aż kapusta będzie na pół miękka. Dodaję 20 dag ryżu, kiedy ten będzie ugotowany dodaję pomidory z puszki oraz łyżeczkę przecieru pomidorowego. Całość doprawiam do smaku i gotuje około 5 minut.

Sprawdź inne zupy

Zupa przypadła do gustu moim domownikom i współpracownikom w pracy. Pochwalcie się w komentarzach lub na FB czy Wam również.