Sezon na brokuły i pomidory powoli się rozkręca. Zapiekanka z brokułem w połączeniu z tagliatelle i mięsem mielonym musi się udać !

Składniki:

  1. brokuł -2 szt,
  2. makaron tagliatelle – opakowanie
  3. mięso mielone – 40 dag
  4. pomidory -4 szt (dwa żółte, dwa czerwone)
  5. oliwa z oliwek, sól, pieprz,
  6. czosnek dwa ząbki. majeranek.

Przygotowanie :

Brokuł porcjuję na różyczki następnie gotuję 2 minuty w wrzącej osolonej wodzie, studzę do zimna. Mięso mielone przyprawiam solą, pieprzem oraz dwoma ząbkami czosnku dodając do tego odrobinę majeranku. Mięso delikatnie podsmażam na suchej patelni po czym dodaję wodę i gotuję około 20 minut. Po podsmażeniu i ugotowaniu mięsa odcedzam je i zostawiam do wystygnięcia. Makaron tagliatelle gotuję na małym gazie i al dente odcedzam i również pozostawiam do wystygnięcia. Brokuł mieszam z mięsem mielonym i makaronem, następnie przekładam całość do naczynia żaroodpornego i przykrywam pomidorem żółtym jak i czerwonym. Na sam koniec dodaję kilka listków świeżej bazylii i wszystko posypuję dużą ilością pieprzu. Jeżeli chcesz możesz to zapiekanki dodać ser żółty – wystarczy, że zetrzesz go na bardzo drobnych oczkach i wymieszasz z zapiekanką. W rezultacie otrzymasz świetnie złączoną potrawę.

Czy wiesz, że brokuł, kapusta szparagowa – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych, uważana za przodka kalafiora. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, pod nazwą cyma.Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków.