Każdy lubi fast food, ale powszechnie uważa się, że są niezdrowe.

Tortilla z kurczakiem z dodatkiem świeżych wiosennych warzyw – zdrowsza odmiana typowego szybkiego jedzenia. Po mojemu 😀

Składniki:

  1. mąka pszenna 1,5 szklanki,
  2. dwie łyżki masła,
  3. szklanka wrzątku
  4. kurczak filet,
  5. oliwa z oliwek,
  6. przyprawa do kurczaka,
  7. rzodkiewka 2 szt.
  8. pomidor malinowy,
  9. ogórek kiszony,
  10. keczup,
  11. sałata lodowa.

Przygotowanie.

Tortilla – 1,5 szklanki mąki wsypuję do głębokiej miski, dodaję dwie łyżki roztopionego masła, następnie przyprawiam solą (pamiętaj – możesz dodać swoje przyprawy lub dodatki np. siemię lniane). Całość zalewam szklanką wrzątku. Ciasto mieszam na jednakową konsystencję – używam miksera z hakiem do ciasta, następnie zostawiam do wystygnięcia. Kiedy tortilla będzie już zimna formuję ją na równe kulki i rozwałkowuję. Na największym palniku rozgrzej suchą patelnię – bez dodatku tłuszczu . Każdy placek smaż do kilkunastu sekund, wówczas wytworzą się pęcherzyki powietrza o brązowym kolorze.

W momencie, kiedy ciasto na tortillę stygnie, filet z kurczaka kroję w drobne paski i posypuję przyprawą do gyrosa. Następnie podsmażam na łyżce oliwy z oliwek, tak by filet był soczysty i miękki. Rzodkiewkę, pomidora i ogórka kiszonego kroję w słupki.

Upieczoną i zimną tortillę smaruję keczupem (najlepiej pikantnym) a następnie kładę sałatę lodową, ogórka kiszonego, pomidora malinowego oraz rzodkiewkę. Na samą górę kładę mięso. Całą tortillę zamieniam we wrapa 🙂

Mam nadzieję, że zasmakuje Wam moja propozycja tortilli. Jeżeli zrobicie swoją podzielcie się w komentarzu lub wyślijcie e-mail na [email protected]