Z warzyw można ugotować praktywcznie wszystko. Osobićie lubię, kiedy warzywa są chrupkie i lekko przypieczone. Tarta z warzywami – szybko, zdrowo i kolorowo.

Składniki:

  1. szklanka mąki,
  2. łyżka masła,
  3. woda,
  4. jajko,
  5. kompozycja warzyw ( u mnie: kalafior, brokuł, marchew, fasola szparagowa, seler naciowy, cukinia)
  6. szynka długodojrzewająca,
  7. ser mozzarella
  8. filet z kurczaka.

Przygotowanie :

Ciasto

Przesiej przez sitko szklankę mąki, następnie dodaj jedno jajko, szczypte soli i łyżkę masła. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę, następnie odłożyć do lowódki na 1 godzinę.

warzywa

W międzyczasie, kiedy ciasto będzie się chłodziło w lodówce przygotuj filet z kurczaka, który należy podsmażyć z przyprawami (wedle uznania) na łyżce oliwy z oliwek. Mięso przełóż na papierowy ręcznik lub sitko.

Kiedy ciasto już będzie schłodzone, rozwałkuj je na płaski placek, następnie przełóż do wysmarowanej masłem tartaletki, ułóż kurczaka, zasyp go warzywam i wstaw do piekarnika na około 40 minut ( 150 st.C. z termoobiegiem)

Po 40 minutach na warzywa połóź wędlinę długodojrzewającą, ser mozzarella a następnie włóż tartę do piekarnika na 5 minut.

Tarta z warzywami to idealne danie do pracy, można zjeść je na zimno lub na ciepło. Dla łasuchów będzie ideala z sosem czosnkowym.

Sprawdź inne dania