Nie wiem jak Wy, ale ja tam lubię szybkie dania. To akurat jest z połączenia tego, co było w lodówce. Szybka sałatka polecam 🙂

Składniki:

  1. sałata lodowa,
  2. ogórek małosolny,
  3. mozzarella,
  4. oliwki 6-7 sztuk,
  5. boczek 1 plaster,
  6. sok z 1/2 cytryny,
  7. sól, pieprz, oliwa z oliwek
  8. opcjonalnie ziarna słonecznika.

Przygotowanie:

Sałatę lodową myję pod bieżącą zimna wodą, następnie kruszę ją do miseczki. Trzy umyte wcześniej rzodkiewki bardzo drobno kroje w małe paski, dodaję do tego ogórka małosolnego i postępuje tak samo jak w przypadku rzodkiewki. Plaster boczku siekam w bardzo małe i cienkie paski, następnie smażę na suchej patelni, do momentu aż będzie chrupki. Boczek ściągam z patelni i kładę na sitko by pozbawić go nadmiaru tłuszczu, a przy okazji go wystudzić. Mozzarellę kroję w kostkę i dodaję do sałaty razem z boczkiem i ogórkiem oraz rzodkiewką. Na sam koniec dodaję oliwki. Opcjonalnie można także dodać pestki słonecznika podprażone na suchej patelni. Całą sałatkę zalewam sosem, który robię według poniższego przepisu:

Do dwóch łyżeczek miodu, dodaję 1/2 soku z cytryny i dwie łyżki letniej przegotowanej wody oraz łyżeczkę oliwy z oliwek. Wszystkie składniki mieszam przyprawiając szczyptą soli i pieprzu.

Całość zajmuję około 10 minut. Liczę, że spodoba wam się moja szybka sałatka z miodem.