Jest mi niezmiernie miło przekazać Wam przepis na ciasto, który otrzymałem od Pani Genowefy. Bardzo dziękuje. Sypana szarlotka jest pyszna! Przygotowanie „ciasta” nie zajmie więcej niż 20 minut. Przepis banalnie prosty i jak na pierwszy raz, kiedy to robiłem ciasto wyszło nieziemsko 😀

Składniki:

  1. Szklanka cukru,
  2. Szklanka kaszki mannej,
  3. Masło lub ewentualnie margaryna,
  4. Jabłka – okolo 6 dużych jabłek, kwaskowych i twardych,
  5. Proszek do pieczenia,
  6. Cukier waniliowy,
  7. Szklanka mąki wrocławskiej.
  8. cynamon.

Przygotowanie :

szarlotka

Do miski należy wsypać 1 szklankę mąki, 1 szklankę cukru następnie cały mały proszek do pieczenia, cukier waniliowy – całe opakowanie, szklankę kaszki mannej. Wszystko należy dokładnie wymieszać, następnie umyte jabłka trzemy na średnich oczkach przekładamy je do miski i mieszamy z odrobiną cynamonu.

1/2 ciasta wysypujemy na blachę, następnie trzemy około 1/3 masła ( najlepiej by było mocno schłodzone – ułatwi tarcie). Na ciasto i masło kładziemy wymieszane wcześniej z cynamonem jabłka, które zasypujemy pozostałością ciasta. Na samą góre należy zetrzeć resztę masła. Ciasto pieczemy 45 minut w temeraturze od 150 do 180 st. C.

Porada:

Cynamon jest bardzo aromatyczną przyprawą, dlatego też nie dadaj jej za dużo, by nie zdominowała smaku jabłek.

Sypana szarlotka, kiedy była jeszcze gorąca roszeszła się w mig

Cynamon to nic innego jak zmielona kora cynamonowca, która jest używana jako
przyprawa. Ma ciepły, słodki, korzenny i intensywny zapach.
Cynamon zawiera kumarynę. Kumaryna to substancja zapachowa,
przypominająca skoszone siano i wanilię. Ma właściwości uspokajające, przeciwobrzękowe i przeciwbólowe. Może zniwelować bezsenność, kolki, zaparcia, problemy z oddawaniem moczu, a także rozluźnić mięśnie gładkie i prążkowane. Niestety zbyt duża ilość kumaryny może mieć negatywny wpływ na wątrobę. Badania na szczurach i psach wykazały, że substancja powoduje krwotoki i problemy z żółtaczką. Najwięcej kumaryny zawiera chiński cynamon kasja, a najmniej 
cynamon cejloński. Cynamonu chińskiego nie należy spożywać częściej niż raz w tygodniu, a dawka nie powinna przekraczać 0,1 mgna kilogram masy ciała. Inne gatunki przyprawy można bezpiecznie spożywać w większych ilościach. Warto jednak wiedzieć, że cynamon kasja jest skręcony w pojedyncze, gładkie laski.

Sprawdź przepis na zapiekankę z brokułem