
Słodko-słona zapiekanka warzywna z batatem
Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, które akurat dla mnie nie muszą być z dużą ilością sera, mięsa czy wędlin. Słodko-słona zapiekanka z batatem jest idealna dla tych osób które lubią eksperymenty w kuchni. Przygotowanie całej potrawy zajmie około 15 minut + 45 minut pieczenia w temp 180 st. C z termoobiegiem.

Składniki:
- Jeden duży batat,
- 6 papryk – żółta, czerwona, zielona; po dwie z każdego koloru,
- jeden ziemniak
- cukinia – 2 szt,
- marchew,
- oliwki, cebula
- ser feta
- sól, pieprz, rozmaryn, 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa należy bardzo starannie umyć, batata i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę w wielkości od 2 do 3 cm. Pozostałe warzywa kroimy w kostki o maksymalnym rozmiarze 5 cm . Całość kropimy oliwą z oliwek, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy około 45 minut w 180 st. C ( z termoobiegiem). 5 minut przed końcem pieczenia dokładamy ser feta i wszystko razem zapiekamy.
Pamiętaj. Sól i pieprz dodaj przed nałożeniem sera fety, wcześniejsze posolenie warzyw spowoduje puszczenie soków i zapiekanka nie będzie chrupiąca tylko „gumowata”.

Wartości odżywcze ugotowanych batatów bez skórki (w 100 g)
Wartość energetyczna – 76 kcal
Białko ogółem – 1.37 g
Tłuszcz – 0.14 g
Węglowodany – 17.72 g (w tym cukry proste 5.74)
Błonnik – 2.5 g
Witaminy
Witamina C – 12.8 mg
Tiamina – 0.056 mg
Ryboflawina – 0.047 mg
Niacyna – 0.538 mg
Witamina B6 – 0.165 mg
Kwas foliowy – 6 µg
Witamina A – 15740 IU
Witamina E – 0.94 mg
Witamina K – 2.1 µg
Minerały
Wapń – 27 mg
Żelazo – 0.72 mg
Magnez – 18 mg
Fosfor – 32 mg
Potas – 230 mg
Sód – 27 mg
Cynk – 0.20 mg
Źródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference