Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam połączenie typu owoce morza i ryż. Może to danie nie jest zbyt proste i szybkie w wykonaniu, ale za to smaczne i kolorowe.

Skladniki:

  1. Ryż 100g,
  2. krewetki – opakowanie
  3. papryka – po sztuce żółta, zielona, czerwona,
  4. szklanka bulionu drobiowego,
  5. pęczek natki pietruszki,
  6. sok z 1 cytryny,
  7. papryka słodka wędzona,
  8. pieprz, sól, czosnek
  9. pomidory z puszki krojone,
  10. oliwa z oliwek,
  11. filet z kurczaka sztuka.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka – pokrój w dorbne paski, następnie przypraw go natką pietruszki, dodaj przeprasowany przez praskę czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Odstaw do lodwówki na 60 minut.

Krewetki – w moim przypadku były to całe krewetki gotowane, które musiałem obrać. Jeżeli masz już obrane krewetki wsyp je do miski, następnie dodaj sok z całej cytryny, 1/2 pęczku natki pietruszki, 2 ząbki czosnku przeprasowanego lub bardzodrobno pokrojonego. Odstaw do lodówki na 60 minut.

Na rozgrzaną, suchą patelnię wsypuje paprykę słodką wędzoną, następnie dokładam filet z kurczaka pokrojony w drobne paski. Dodaję oliwę z oliwek (około łyżki). Po podsmażeniu kurczaka dodaję pomidory z puszki następnie dorzucamy do tego posiekaną natkę pietruszki. Redukuję płyn i dokładam do potrawy drobno posiekany mix papryk. Kiedy kurczak będzie miękki dodaj zamarynowane krewetki (nie wlewaj marynaty do potrawy).
Smaż na małym ogniu około 2-3 minut. Następnie całą potrawę zalewam buliionem drobiowym i dokładam 100 g ryżu. Całość przykrywam folią aluminiową i gotuję na najmniejszym możliwym palniku z najmniejszą możliwą mocą, celem redukcji płynu i ugotowania ryżu.