Każdy łasuch uwielbia pulpety w sosie pomidorowy najlepiej z młodymi ziemniakami. Tutaj niespodzianka pulpety w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną.

Składniki:

  1. Mięso mielone – wieprzowe 40 dag,
  2. koncentrat pomidorowy, lub puszka pomidorów,
  3. woreczek kaszy gryczanej,
  4. ćwierć cebuli,
  5. mąka pszenna,
  6. czosnek,
  7. dwie łyżki majeranku,
  8. sól,pieprz
  9. bazylia,
  10. łyżka bułki tartej,
  11. jajko

Przygotowanie:

Mięso mielone przekładam do głębokiej miski, następnie dodaję przyprawy sól, pieprz i dwie łyżki majeranku. Wszystko mieszam. Dodaję jajko i łyżkę bułki tartej. Mięso wyrabiam ręcznie na jednolitą masę. Odstawiam do lodówki na 20 minut. Podczas gdy mięso się chłodzi, na łyżce oliwy z oliwek podsmażam drobno pokrojoną cebulę do momentu zeszklenia. Po 20 minutach wyciągam mięso i formuję pulpety, następnie obtaczam je w mące pszennej.

Zagotowuję delikatnie osoloną wodę, następnie do wrzątku wkładam pulpety i gotuję je na bardzo małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po około 15 minutach mięso powinno być już sparzone, wówczas wyciągam klopsiki do odsączenia. Do zeszklonej wcześniej cebuli dokładam pulpety i delikatnie podsmażam mięso około 2-3 minuty, po czym podlewam je małą ilością wody, zagotowuję razem z wywarem i przekładam do garnka. Na małym ogniu gotuję pulpety z podsmażoną cebulą i dodaję łyżeczkę bazylii następnie dokładam przecier pomidorowy lub pomidory z puszki. Następnie całość gotuję około 15 minut – tak by zredukować nadmiar płynu. Na sam koniec, sos doprawiam solą pieprzem i zaciągam mąką ziemniaczaną.