Makrela wędzona nie musi być nudna. Przedstawiam prosty sposób na urozmaicenie smaku makreli poprzez zrobienie pasty. W sezonie wiosenno-letnim dodatkowe składniki łatwo dostępne. Puść wodze fantazji, dania rybne nie muszą być monotonne.

Składniki:

  1. Makrela wędzona 100 g
  2. Jajko 2 szt.
  3. Ogórek kiszony
  4. Sól, pieprz lub inne przyprawy które lubicie
  5. Majonez-łyżka

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo (jeżeli chcesz szybko obrać jajka tak by praktycznie same odeszły od skorupki zalej je bardzo zimną wodą i delikatnie zgnieć), wystudzone siekamy lub gnieciemy widelcem, następnie obieramy makrele, siekamy ją, podczas krojenia będziemy mogli z łatwością zobaczyć czy nie występują ości. Ogórki możemy posiekać lub możemy je zetrzeć, wszystkie składniki mieszamy dodając łyżkę majonezu, doprawiamy solą, pieprzem lub innymi przyprawami. Pamiętajcie tym dodatkowym składnikiem nie koniecznie musi być ogórek, można dodać paprykę, oliwki, rzodkiewkę, cebulę a zamiast majonezu można użyć keczupu. Oczywiście jeżeli macie ochotę to możecie dodać wszystkie składniki a świeży koper, na pewno dodatkowo wzbogaci waszą potrawę. W rezultacie w ciągu kilkunastu minut otrzymacie przepyszną pastę, ttaka idealnie pasuje na kanapki z sałatą

Makrela po przygotowaniu
kaloryczność potrawy