Łosoś jest jedną z najchętniej kupowanych ryb przez Polaków, należy również do moich ulubionych ryb. Ważnym aspektem jest to, że łosoś zawiera w sobie aminokwasy i pełnowartościowe białko oraz kwasy omega -3, które powinny być przez nas jak najczęściej spożywane przez swoje właściwość zdrowotne, do których należą m.in.:

  • normalizacja ciśnienia krwi,
  • działanie przeciwzakrzepowe,
  • zmniejszenie cholesterolu,
  • działanie przeciw zapalne,
  • działania przeciw nowotworowe ,
  • ochrona przed cukrzycą typu 2.

Łosoś nie musi być smażony na patelni – na oleju zapraszam do zapoznania się z łososiem w sosie śmietanowym zapiekanym w piekarniku.

Składniki :

  1. dwa filety łososia,
  2. dwa ząbki czosnku,
  3. sok z 1/2 cytryny ,
  4. pęczek natki pietruszki,
  5. śmietana słodka 12% – 500ml
  6. sól, pieprz.

Przygotowanie:

Umytego łososia pozbawiam skóry, następnie przyprawiam go sokiem z 1/2 cytryny, solę i dodaje świeżo mielony pieprz. Tak przyprawioną rybę odstawiam do lodówki, w międzyczasie słodką śmietanę 12 % przekładam do miseczki. Do śmietany dodaję dwa ząbki czosnku – przeprasowane przez praskę, następnie dodaję drobno posiekany pęczek pietruszki. Odstawiam na około 30 minut do lodówki. Łososia przekładam do w miarę małego naczynia żaroodpornego. Rybę zalewam schłodzoną wcześniej śmietaną. Całość kładę do piekarnika rozgrzanego wcześniej do koło 180 stopni na 40 minut, na koniec zapieczonego łososia posypuję świeżą natką pietruszki.

Na sam koniec, przypominam o tym, że możecie mi przesyłać swoje pomysły i inspirację na adres e-mail : [email protected]