Leczo – kojarzy mi się z wiosną i latem. Króluje cukinia, świeża papryka czerwona, ogórek małosolny i pomidory.

Składniki:

  1. cukinia 3 szt.,
  2. 4 szt. pomidory malinowe,
  3. 4. szt ogórków małosolnych,
  4. pieczarki -75 dag,
  5. 40 dag kiełbasy podsuszonej (opcjonalnie)
  6. łyżka przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
  7. papryka czerwona – 4 szt,
  8. cebula – 2szt,
  9. sól, pieprz, papryka ostra.

Przygotowanie:

Pokrojoną w plastry kiełbasę smażę na łyżce oliwy z oliwek, kiedy będzie już delikatnie zarumieniona, dodaję posiekaną w pióra cebulę – smażę 6-7 minut. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę cebulę, ponownie podsmażam 5-6 minut. Wszystko przekładam do garnka. Na suchej rozgrzanej patelni podsmażam do zarumienienia pieczarki, które są pokrojone w ćwiartki i również przekładam je do garnka. Całość podlewam odrobiną wody, następnie dodaje posiekane w plastry ogórki małosolne i gotuję około 10 minut, po podgotowaniu pieczarek,cebuli, kiełbasy i papryki z ogórkami małosolnymi dodaję pokrojoną w kostkę, obraną cukinię – wszystko gotuję około 10-15, na sam koniec dodaję pokrojone pomidory malinowe i łyżkę przecieru pomidorowego. Kiedy wszystko już wymieszam doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką.

Gwarantuję, że aromatyczne leczo pobudzi Wasze kubki smakowe 😀

Zapraszam, do przesyłania swoich przepisów na adres mailowy [email protected] lub za pomocą FB. Czekam za Waszymi pomysłami.