Po dość długiej przerwie i odpoczynku wracam z głową pełną przepisów i nowych inspiracji kulinarnych. Tym razem przygotowałem lasagne, która została trochę spolszczona. Pyszna, esencjonalna i syta jest idealnym pomysłem na obiad. Aromatyczna lazania z idealnie doprawionym sosem z mięsa mielonego. Uważam, że dobrej jakości makaron oraz wyrazisty sos z dobrego mięsa wieprzowego to podstawa. Moja lasagne jest wersją typowo polską. Mamy zarówno ser mozzarella, jak i ser żółty. Nie użyłem przed pieczeniem sosu beszamelowego, tylko mieszanki słodkiej śmietanki i zwykłego mleka, co sprawiło, że przepis stał się prostszy.

Czas przygotowania : około 1 godziny

Składniki :

  1. 900 g mięsa mielonego wieprzowego,
  2. 2 średnie cebule
  3. czosnek 5-6 ząbków,
  4. 450g pieczarek,
  5. szklanka przecieru pomidorowego,
  6. butelka passaty pomidorowej,
  7. zioła i przyprawy: po płaskiej łyżce majeranku i ziół prowansalskich, po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki,
  8. 4 łyżki oliwy z oliwek,
  9. makaron lasagne,100 g słodkiej śmietanki 18% lub 30%
  10. 1/3 szklanki mleka
  11. płaska łyżeczka słodkiej papryki
  12. ser tarty (2 rodzaje) mozarella i ser żółty ( ważne by mozarella nie była z zalewy).

Przygotowanie:

lasagne farsz

Na rozgrzaną patelnię z 4 łyżeczkami oliwy z oliwek wkładamy umyte, pokrojone pieczarki, następnie dodajemy cebulę posiekaną w pióra. Całość smażymy do momentu zeszklenia cebuli, następnie dodajemy 900 g mięsa mielonego i również podsmażamy. W międzyczasie dodajemy przyprawy – płaską łyżeczkę majeranku, ziół prowansalskich, sól, pieprz oraz słodką paprykę. Podczas smażenia wszystko mieszamy a kiedy mięso będzie już delikatnie zarumienione całość przekładamy do garnka, dodając przecier pomidorowy oraz passate. Farsz gotujemy na średniej mocy palnika około 10-15 minut tak by delikatnie zredukować płyn.

lasagne makaron

Na patelnię wlewamy trzy szklanki wody i doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie do wrzątku wkładamy po 3 kawałki makaronu lasagne na około 1 minutę a to wszystko by delikatnie zmiękczyć makaron by stał się plastyczny a przy pieczeniu był zupełnie miękki. Uważaj by nie połamać makaronu.

lasagne

Na delikatnie natłuszczoną blachę układamy makaron, następnie dodajemy mięso z pieczarkami i cebulą, posypując wszystko serem mozzarella oraz serem żółtym. Ponownie układamy makaron, farsz i ser. Czynność tą powtarzamy do momentu wykorzystania składników. Górną część lasagne przykrywamy makaronem. Następnie śmietankę 18% mieszamy z mlekiem oraz serem i zalewamy lasagne, która wędruje do piekarnika ustawionego na 180 stopni z termo obiegiem. Czas zapiekania to około 50 minut.

Smacznego 🙂