
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Przedstawiam przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 🙂
Składniki:
- Dwa filety z kurczaka (pierś),
- Warzywa na patelnie 500 dag,
- Przecier pomidorowy 3 łyżeczki,
- Olej/oliwa z oliwek 3 łyżki,
- Ryż,
- Cebula 1/2,
- Sól, pieprz, mąka ziemniaczana, miód/cukier, kurkuma, curry
- Cytryna 1/2
Przygotowanie :


Filety kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry, następnie podsmażamy go na 3 łyżkach oleju/oliwy z oliwek, po podsmażeniu wrzucamy warzywa na patelnię, podlewamy odrobiną wody, kiedy mięso będzie już gotowe, a warzywa miękkie przekładamy je do garnka pozostawiając wywar na patelni. Następnie do ciepłego wywaru dodajemy sok z połówki średniej cytryny, dosładzamy go miodem (lub cukrem) tak by wyszedł nam słodko-kwaśny smak, następnie dodajemy 3 łyżeczki przecieru i zaciągamy go odrobiną mąki ziemniaczanej tak aby sos zgęstniał, następnie przekładamy sos do garnka z warzywami i mieszamy.
Ryż gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by z białego ryżu zrobił nam się żółty.
One thought on “Kurczak w sosie słodko-kwaśnym”