Przedstawiam przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym 🙂

Składniki:

  1. Dwa filety z kurczaka (pierś),
  2. Warzywa na patelnie 500 dag,
  3. Przecier pomidorowy 3 łyżeczki,
  4. Olej/oliwa z oliwek 3 łyżki,
  5. Ryż,
  6. Cebula 1/2,
  7. Sól, pieprz, mąka ziemniaczana, miód/cukier, kurkuma, curry
  8. Cytryna 1/2

Przygotowanie :

Filety kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz curry, następnie podsmażamy go na 3 łyżkach oleju/oliwy z oliwek, po podsmażeniu wrzucamy warzywa na patelnię, podlewamy odrobiną wody, kiedy mięso będzie już gotowe, a warzywa miękkie przekładamy je do garnka pozostawiając wywar na patelni. Następnie do ciepłego wywaru dodajemy sok z połówki średniej cytryny, dosładzamy go miodem (lub cukrem) tak by wyszedł nam słodko-kwaśny smak, następnie dodajemy 3 łyżeczki przecieru i zaciągamy go odrobiną mąki ziemniaczanej tak aby sos zgęstniał, następnie przekładamy sos do garnka z warzywami i mieszamy.

Ryż gotujemy w posolonej wodzie z dodatkiem kurkumy by z białego ryżu zrobił nam się żółty.