Kurczak w sosie koperkowym to proste i idealne danie dla tych co nie chcą poświęcać zbyt dożo czasu na staniu przy patelni.

Składniki:

  1. Filet (pierś) z kurczaka 2 szt.
  2. Pęczek świeżego koperku,
  3. Dwie łyżki oliwy z oliwek,
  4. Sól, pieprz, majeranek i mąka ziemniaczana.

Przygotowanie.

Filet obtaczamy majerankiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie na gorącą patelnie lejemy dwie łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy kurczaka i podsmażamy go do momentu zarumienienia następnie podlewamy wodą, kiedy nasz wywar zacznie wrzeć dodajemy drobno posiekany pęczek kopru. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem następnie zaciągamy rozrobiona skrobią.

Kurczak w sosie koperkowym idealnie nadaje się na danie z makaronem jak i ziemniakami.