Prawie każdy z nas uwielbia chińszczyznę. Kurczak po chińsku jest pełen warzy, kolorów przypraw i zapachów.

Składniki:

  1. 40 dag fileta z kurczaka,
  2. 50 dag mieszanki chińskiej z grzybami mun,
  3. brzoskwinia z puszki
  4. przecier pomidorowy- 3 łyżeczki,
  5. skrobia ziemniaczana,
  6. cukier/mód
  7. sok z 1/2 cytryny,
  8. oliwa z oliwek
  9. przyprawy : majeranek, sól, pieprz, ostra papryka, kolendra, cynamon

Przygotowanie :

Mięso umyj i pokrój w paski wynoszące około 1/2 cm. Przyprawione solą, pieprzem, majerankiem, cynamonem, kolendrą podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, następnie do mięsa dorzuć mieszankę chińską z grzybami mun. Smaż wszystko około 5 minut na średnim ogniu następnie przystąp do zrobienia sosu – O sosie słodko-kwaśnym pisałem ostatnio (kurczak w sosie słodko-kwaśnym), tym razem postępujemy analogicznie jak poprzednio. Mieszankę wraz z mięsem podlewamy wodą, gotując około 2-3 minuty Następnie do ciepłego wywaru dodajemy sok z połówki średniej cytryny, dosładzamy go miodem (lub cukrem) tak by wyszedł nam słodko-kwaśny smak, następnie pokrój brzoskwinie w drobną kostkę i dorzuć do wywaru ( możesz dodać odrobinę soku z brzoskwiń ) później dodajemy 3 łyżeczki przecieru i zaciągamy go odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą, tak aby sos zgęstniał.

Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

Na sam koniec muszę wyjaśnić kwestię mieszanki chińskiej. Jeżeli macie czas i chęć możecie zrobić swoją własną kompozycję. Ja użyłem gotowej – mrożonej ponieważ nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie tego dania. Myślę, że kurczak po chińsku będzie Wam smakował