
Kurczak po chińsku z grzybami mun
Prawie każdy z nas uwielbia chińszczyznę. Kurczak po chińsku jest pełen warzy, kolorów przypraw i zapachów.
Składniki:
- 40 dag fileta z kurczaka,
- 50 dag mieszanki chińskiej z grzybami mun,
- brzoskwinia z puszki
- przecier pomidorowy- 3 łyżeczki,
- skrobia ziemniaczana,
- cukier/mód
- sok z 1/2 cytryny,
- oliwa z oliwek
- przyprawy : majeranek, sól, pieprz, ostra papryka, kolendra, cynamon
Przygotowanie :
Mięso umyj i pokrój w paski wynoszące około 1/2 cm. Przyprawione solą, pieprzem, majerankiem, cynamonem, kolendrą podsmaż na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, następnie do mięsa dorzuć mieszankę chińską z grzybami mun. Smaż wszystko około 5 minut na średnim ogniu następnie przystąp do zrobienia sosu – O sosie słodko-kwaśnym pisałem ostatnio (kurczak w sosie słodko-kwaśnym), tym razem postępujemy analogicznie jak poprzednio. Mieszankę wraz z mięsem podlewamy wodą, gotując około 2-3 minuty Następnie do ciepłego wywaru dodajemy sok z połówki średniej cytryny, dosładzamy go miodem (lub cukrem) tak by wyszedł nam słodko-kwaśny smak, następnie pokrój brzoskwinie w drobną kostkę i dorzuć do wywaru ( możesz dodać odrobinę soku z brzoskwiń ) później dodajemy 3 łyżeczki przecieru i zaciągamy go odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą, tak aby sos zgęstniał.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Na sam koniec muszę wyjaśnić kwestię mieszanki chińskiej. Jeżeli macie czas i chęć możecie zrobić swoją własną kompozycję. Ja użyłem gotowej – mrożonej ponieważ nie miałem zbyt wiele czasu na przygotowanie tego dania. Myślę, że kurczak po chińsku będzie Wam smakował