Uwielbiam przygotować niedzielny obiad jak w restauracji. Poświęcić przygotowaniom potrawy kilka godzin. Karkówka z pieca jest to dane idealne dla wymagających smakoszy.

Składniki:

karkówa
  1. 50 dag świeżej karkówki (2 plastry),
  2. 50 dag świeżych dużych pieczarek,
  3. pieprz, sól morska, czosnek – 2 ząbki, papryka słodka, przyprawa do grilla, majeranek, oliwa z oliwek

Przygotowanie:

pieczarki

Umyte plastry karkówki należy posolić solą morską a następnie przyprawić świeżo zmielonym pieprzem,papryką, posypać majerankiem i dorzucić do tego posiekany w plastry czosnek. Całość zalać odrobiną oliwy z oliwek i odstawić na noc. Pieczarki należy dokładnie umyć i przyprawić je klasyczną przyprawą do grilla, następnie również odstawić na noc do lodówki podobnie jak karkówkę.

Po 16 godzinach od zamarynowania, przekładam mięso na patelnie żeliwną i wkładam do piekarnika na 120 minut, piekarnik należy rozgrzać do 150 st. C. Kiedy mięso będzie już miękkie na sam koniec dokładamy pieczarki i pieczemy około 10 minut.

Porada:

Najzdrowsza jest sól morska. Powstaje poprzez naturalne odparowywanie wody morskiej o dużym zasoleniu. To bogate źródło magnezu, litu, selenu, cynku oraz jodu. Oczyszcza organizm z toksyn oraz wyraźnie poprawia wygląda cery. Na podstawie wieloletnich badań potwierdzono, że Hiszpanie, Japończycy i Wenezuelczycy, którzy spożywają tylko sól morską, znacznie rzadziej chorują na miażdżycę oraz białaczki limfatyczne.

Pieczarka jest wyjątkowo delikatnym grzybem, który nie lubi być dotykanym. Pamiętaj by wybierać tą pochodzącą z Polski, gdyż jest ona najświeższa. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup pieczarki BIO lub od lokalnego sprzedawcy.

Myślę, że karkówka z pieca jest idealna na niedzielny obiad. Właściwie samo się robi :D. Pamiętajcie o możliwości przesyłania swoich przepisów na adres: kuchnia[email protected] a być może to właśnie Twój przepis zostanie przygotowany następnym razem.