Do przygotowania faszerowanych warzyw będzie potrzebne:
Warzywa
Czerwoną paprykę i żółtą paprykę przekroić wzdłuż na pół wraz z ogonkami, ostrożnie wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, pozostawiając ścianki grubości ok. 6-7 mm. Wydrążony miąższ zachować. Za pomocą łyżeczki wydrążyć kapelusze pieczarek tak, aby przybrały formę miseczek. Nóżki pieczarek zachować i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170-180 200 °C.
Farsz
Do blendera wrzuć czosnek, natkę pietruszki i cebulę, delikatnie rozdrobnij. Następnie dodaj wydrążony miąższ cukinii, nóżki pieczarek i olej, rozdrobnij. Całość przełóż do małego garnka i duś 10-15 minut.
Dodaj ugotowanego kurczaka, wymieszać kopystką. Powstałym farszem napełnij przygotowane wcześniej papryki, cukinię i pieczarki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia żaroodpornego wlać niewielką ilość (ok. ½ szklanki) wody. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową.
Piec 1 godz. W tym czasie przygotuj pietruszkową kruszonkę.
Kruszonka
Do blendera wrzuć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnij, następnie dodaj bułkę.
Zwiększ temp. piekarnika do 200°C. Z naczynia żaroodpornego usuń folię aluminiową, warzywa posyp pietruszkową kruszonką. Piec bez przykrycia kolejne 15 min (200°C).