Faszerowane warzywa

Składniki:

Do przygotowania faszerowanych warzyw będzie potrzebne:

Warzywa faszerowane

  • 1 czerwona papryka (ok. 240 g)
  • 1 żółta papryka (ok. 240 g)
  • 1 cukinia (ok. 650 g)
  • 5 – 6 pieczarek, dużych (o wadze ok. 40 g każda)
  • 15 g oleju, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 80 g cebuli, przekrojonej na pół
  • 250 – 280 g ryżu, ugotowanego
  • 125 – 150 g serka kremowego, śmietankowego
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 czubata łyżeczka oregano, suszonego
    lub 1 czubata łyżeczka tymianku, suszonego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 
  • 250 – 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez skóry, bez kości, pokrojonego na 3 cm kawałki
  • woda, do pieczenia warzyw

Pietruszkowa kruszonka

    • 1 ząbek czosnku
    • 10 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
    • 40 g białej bułki, czerstwej, pokrojonej na kawałki

Przygotowanie:

Warzywa

 Czerwoną paprykę i żółtą paprykę przekroić wzdłuż na pół wraz z ogonkami, ostrożnie wyciąć i usunąć gniazda nasienne. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, pozostawiając ścianki grubości ok. 6-7 mm. Wydrążony miąższ zachować. Za pomocą łyżeczki wydrążyć kapelusze pieczarek tak, aby przybrały formę miseczek. Nóżki pieczarek zachować i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170-180 200 °C.

 

Farsz

Do blendera wrzuć  czosnek, natkę pietruszki i cebulę, delikatnie rozdrobnij.  Następnie  dodaj wydrążony miąższ cukinii, nóżki pieczarek i olej, rozdrobnij. Całość przełóż do małego garnka i duś 10-15 minut.

Dodaj ugotowanego kurczaka, wymieszać kopystką. Powstałym farszem napełnij przygotowane wcześniej papryki, cukinię i pieczarki. Warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia żaroodpornego wlać niewielką ilość (ok. ½ szklanki) wody. Naczynie żaroodporne przykryj folią aluminiową.

Piec 1 godz. W tym czasie przygotuj  pietruszkową kruszonkę.

 

Kruszonka

Do blendera wrzuć czosnek i natkę pietruszki, rozdrobnij, następnie dodaj bułkę.  

Zwiększ  temp. piekarnika do 200°C. Z naczynia żaroodpornego usuń folię aluminiową, warzywa posyp pietruszkową kruszonką. Piec bez przykrycia kolejne 15 min (200°C). 

Stworzone przez InoWeb.pl

Obserwuj

Kontakt

kuchnia@matigotuje.pl