Focaccia z anchois i oliwkami

Składniki:

Do przygotowania focacci  będzie potrzebne:

  • 300 g mąki pszennej, *(plus dodatkowa ilość do oprószenia formy i blatu)
  • 160 – 170 ml wody
  • 15 g  pokruszonych 
  • 120 ml oliwy z oliwek, (plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski)
  • ¾ łyżeczki soli
  • 450 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • 60 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 – 2 ząbki czosnku, pokrojone na cieńkie plastry
  • 5 – 8 filetów z anchois, w oleju odsączonych z zalewy
  • sól morska, do oprószenia focacci (opcjonalnie)
  • 80 g  startego sera parmezan, 
  • 1/2  łyżeczki rozmarynu, 
  • 3 łyżeczki oregano, 
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

Przygotowanie:

Do miski dodać pokruszone drożdże i  wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Do zaczynu dodać mąkę,  oliwę z oliwek,  i  1/2 łyżeczkę soli. Ciasto wyrobić i przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką kuchenną, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. 

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na wielkość blachy.  Na wierzchu ciasta ułożyć pomidorki z oliwkami, czosnek i anchois, posypać solą morską. Piec 20-30 min (220°C).

Do miseczki włóż starty parmezan dodaj oregano i  rozmaryn, dodaj resztę oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj. 

Po wyciągnięciu focacci polej ją oliwą z parmezanem i ziołami. 

Stworzone przez InoWeb.pl

Obserwuj

Kontakt

kuchnia@matigotuje.pl