Do przygotowania będziecie potrzebowali:
Na najmniejszym palniku postaw mały garnek (może być rondel), dodaj 30 g masła, 30 ml oliwy z oliwek. Następnie dołóż 1 ząbek czosnku drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę do czosnku. Dodaj chilli oraz paprykę słodką mieloną. Całość podgrzej do temperatury 70-80 st. C nieustannie mieszając przez 3 minuty. Rozpuszczone masło przelej do innego naczynia np. miseczki.
W międzyczasie w większym garnku zagotuj 1,5 l -1,7 l wody z dodatkiem octu.
Do rondla (może być ten sam co było rozpuszczone masło – nie musisz go myć) dodaj 230 g jogurtu typu greckiego i podgrzej do temperatury 50 st. C, po 2 minutach przełóż jogurt do naczyń w których będzie podawane jajko.
Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj dwa jajka jedno po drugim i mieszaj 3 minuty cały czas gotując. Gotowe jajka wyłóż łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Po delikatnym odsączeniu przełóż jajka na jogurt, następnie polej rozpuszczonym masłem i posyp swoimi ulubionymi ziołami.