Jajka po turecku

Składniki:

Do przygotowania będziecie potrzebowali:

  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g masła
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki chili pokrojonej w płatki
  • ¼ łyżeczki papryki, mielonej
  • 230 g jogurtu greckiego, w temp. pokojowej
  • ½ łyżeczki soli
  • ok 1,5 l – 1,7 l wody
  • 15 g octu, białego
  • 2 jajka schłodzone
  • mieszane zioła do dekoracji

Przygotowanie:

Na najmniejszym palniku postaw mały garnek (może być rondel), dodaj 30 g masła, 30 ml oliwy z oliwek. Następnie dołóż 1 ząbek czosnku drobno posiekanego lub przeciśniętego przez praskę do czosnku. Dodaj chilli oraz paprykę słodką mieloną. Całość podgrzej do temperatury 70-80  st. C nieustannie mieszając przez 3 minuty. Rozpuszczone masło przelej do innego naczynia np. miseczki.

W międzyczasie w większym garnku zagotuj 1,5 l -1,7 l wody z dodatkiem octu. 

Do rondla (może być ten sam co było rozpuszczone masło – nie musisz  go myć) dodaj 230 g jogurtu typu greckiego i podgrzej do temperatury 50 st. C, po 2 minutach przełóż jogurt do naczyń w których będzie podawane jajko. 

Kiedy woda zacznie wrzeć dodaj dwa jajka jedno po drugim i mieszaj 3 minuty cały czas gotując. Gotowe jajka wyłóż  łyżką cedzakową na ręcznik papierowy. Po delikatnym odsączeniu   przełóż jajka na jogurt, następnie  polej rozpuszczonym masłem i posyp swoimi ulubionymi ziołami.

 

Stworzone przez InoWeb.pl

Obserwuj

Kontakt

kuchnia@matigotuje.pl