Do przygotowania zapiekanego kurczaka z porem w sosie tatarskim będziecie potrzebowali:
Sos tatarski:
Sos tatarski:
Do głębokiej miski wrzuć drobno posiekane (zblednowane na grubo) ogórki i pieczarki marynowane. Następnie dodaj majonez, śmietanę (lub jogurt) oraz łyżeczkę musztardy. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj.
Kurczak:
Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz czosnkiem granulowanym. Odstaw na 40-60 minut, tak aby kurczak nabrał aromatu przypraw. Następnie na mięso połóż sos tatarski (ilość według uznania) i ułóż na niego posiekany w plastry por. Podgotuj na parzę około 40 – 60 minut, następnie przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz 20-25 minut w temperaturze 200 st C.
Tak przygotowane danie możesz podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem.