Zapiekany kurczak z porem w sosie tatarskim

Składniki:

Do przygotowania zapiekanego kurczaka z porem w sosie tatarskim będziecie potrzebowali:

 

  •  ok. 1200g kurczaka (udka, filet lub pałki)
  • 4 łyżki „przyprawy uniwersalnej” (u mnie ta zrobiona samemu)
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 2 łyżeczki czosnku, granulowanego
  • jeden większy por, biała i jasnozielona część, pokrojonego w plastry

Sos tatarski:

 

  • 140 – 150 g ogórków konserwowych, 
  • 120 g pieczarek marynowanych
  • 250 g majonezu
  • 150 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu lub  jogurtu naturalnego
  • 20 g musztardy
  • 1 szczypta cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1/2 -1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Sos tatarski:

Do głębokiej miski wrzuć drobno posiekane (zblednowane na grubo) ogórki i pieczarki marynowane. Następnie dodaj majonez, śmietanę (lub jogurt) oraz łyżeczkę musztardy. Całość dopraw cukrem, solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszaj. 

Kurczak:

Mięso przypraw solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną oraz czosnkiem granulowanym. Odstaw na 40-60 minut, tak aby kurczak nabrał aromatu przypraw.  Następnie na mięso połóż sos tatarski (ilość według uznania) i ułóż na niego posiekany w plastry por.  Podgotuj na parzę około 40 – 60 minut, następnie  przełóż mięso do naczynia żaroodpornego i piecz 20-25 minut w temperaturze 200 st C.

Tak przygotowane danie możesz podać z ryżem, ziemniakami lub pieczywem. 

Stworzone przez InoWeb.pl

Obserwuj

Kontakt

kuchnia@matigotuje.pl