Głodni?

Składniki:

Do przygotowania pizzy na grubym cieście będzie potrzebne:

  • 165 g mąki pszennej,
  • 15 g świeżych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 130 ml wody,
  • 150 ml passaty pomidorowej,
  • sól (szczypta),
  • 100 g sera mozzarela,
  • oregano ( według uznania),
  • 20-30 g zielonych oliwek,
  • pieczarki marynowane (według uznania),
  • salami,
  • oliwa z oliwek do natłuszczenia blachy/formy.

Przygotowanie:

Ciasto

 

Do miski dodać pokruszone drożdże, letnią wodę, cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Do zaczynu dodać mąkę, ciasto wyrobić i przełożyć na blachę lub do okrągłej formy. 

 

Dodatki

Oregano wymieszać z passatą, równomiernie rozsmarować na cieście. Pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, po czym wstawić do piekarnia na 10 minut w temp. 200 °C. Wyciągnąć z piekarnika, następnie dodać pieczarki, salami i mozarellę. Całość piec  15-20 minut w temperaturze 200 °C

 

 

Stworzone przez InoWeb.pl

Obserwuj

Kontakt

kuchnia@matigotuje.pl